Nyheter

Torkan 2018 kan tynga lönsamheten i flera år

Att skjuta upp investeringar för att behålla pengar kortsiktigt tycks ha varit ett av de vanligaste sätten för jordbrukare att parera för förra årets dåliga skördar.

Fortsatt ständigt tufft att driva jordbruk

Än finns ingen färdigbakad statistik över hur missväxten 2018 bidrog till utslagning av svenska jordbruk. Men en sak är säker: jordbrukare fortsätter att möta en ständig utmaning – och hittills fortsätter antalet yrkesverksamma att bara minska.

Så måste jordbrukaren ”samla i ladorna”

Det katastrofala skörden förra året blev en svidande påminnelse om vad alla bönder i grunden förstås redan visste. En stabil ekonomisk grund, med betryggande reserv, måste vara en självklar del av företagandet i en så riskexponerad verksamhet.

Böndernas innovation 
ska skydda mot nya krisår

Den katastrofalt dåliga skörden 2018 blev en varningsklocka. Men nu läggs stor vikt vid beredskapen inför fortsatta klimatförändringar, och det råder gott hopp – inte minst tack vare initiativförmågan som jordbrukare visade upp.

Glädjebesked inför årets skördar

Efter fjolårets katastrofala utfall, det sämsta på 60 år, ser årets skördeperiod ut att komma som en stor lättnad för många jordbrukare. Volymökningen mot i fjol kan bli hela 75 procent, förutspår Lantmännen.

Krisstödet dröjer – men hoppet inte ute

Besvikna bönder fakturerar nu Jordbruksverket på grund av det försenade krisstödet efter fjolårets extremtorka. Är du drabbad? Bondelånet hjälper dig.

Inte småpotatis – stöd för 250 miljoner saknas

Så mycket pengar väntar lantbrukarna fortfarande på att få från Jordbruksverket.

Felaktiga uppgifter i media om Bondelånet

Det har förekommit uppgifter om att Bondelånet är ett så kallat snabblån – vilket är missvisande och vilseledande säger Victor Torstensson, produktansvarig för Bondelånet.
1 2